Патина - приложение и предназначение

visibility6200 Views comment0 comments person Posted By: админ list In: любопитно

Патината е природно явление, което хората от древността, започнали да забелязват върху предмети от сребро, мед, бронз, дърво и други. Металните предмети се окислявали и променяли цвета си. 

    

Естественият процес отнема дълго време, поради което през 14 век майсторите от италианския град Флоренция открили как да обработват ръчно и да придават античен вид на предметите.

     

В днешно време патината се прилага върху всякакви предмети.

    

Има я в различни цветове: сребро, злато, мед, зелено. Патината е и в различни видове, но най-използуваната е акрилната. Тази техника се използува върху дървени, метални, декоративни предмети. Тя се нанася с четка или гъба и подчертава структурата и красотата на очертанията на елементите.  

     

  

За да патинирате нещо е необходимо да сте въоръжени с търпение, защото процесът отнема време.

Патина върху дърво - за да се нанесе е необходимо да се подготви дървото. Трябва да се изшкури или шлайфа, ако е необходимо. След това трябва да се почисти от праха и да се грундира или боядиса. Изчаква се да изсъхне 1-2 дни и чак тогава се нанася патина. Тя също трябва за съхне 24 часа. 

    

Патина върху метал. Металните предмети също трябва предварително да се обработени. Патината се нанася с четка или гъба. Оставя се да изсъхне. Металът придобива античен вид. 

    

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота January February March April May June July August September October November December